Zoals verwacht heeft Apple op 21 maart de iPhone SE aangekondigd. Dit is een nieuwe iPhone met een 4 inch scherm. Dat betekent weer het eerste 4 inch toestel van Apple sinds de iPhone 5s uit 2013. Door het formaat is dit toestel ideaal voor de mensen die het 4,7 inch scherm van de iPhone 6 (en iPhone 7) al te groot vinden. Verder zijn de specificaties van de iPhone SE ook uitstekend.

Combinatie tussen iPhone 5s en iPhone 6s

Een combinatie tussen de iPhone 5s en de iPhone 6s, dat is eigenlijk wat de iPhone SE is, waar de SE overigens Special Edition betekent. De iPhone SE heeft namelijk het design en het 4 inch scherm van de iPhone 5s gekregen, maar wordt aangedreven door de specificaties die we kunnen vinden in de iPhone 6s. Dit betekent dus een 64-bit A9 processor, de M9 coprocessor en een 12 megapixel camera. De specificaties komen vrijwel overeen met de iPhone 6s, waardoor de iPhone SE ontzettend krachtig is. Het enige wat mist, is de functie 3D Touch. Live Photos maken is bij de iPhone SE bijvoorbeeld ook gewoon mogelijk.

Zie hier de video van de iPhone SE:

iPhone SE prijs

Het prijsverschil tussen de iPhone SE in Amerika en Nederland, is aanzienlijk. Zo is de iPhone SE in Amerika verkrijgbaar vanaf 399 dollar voor het 16 GB model (omgerekend zo’n 354 euro). In Nederland is de adviesprijs vastgesteld op 489 euro. Voor het 64 GB model van de iPhone SE betaal je in Nederland 589 euro. Apple houdt dus vast aan het instapmodel van 16 GB, en slaat het 32 en 128 GB model over. De iPhone SE vervangt de iPhone 5s in het assortiment van Apple.

iPhone SE release

De eerste release van de iPhone SE vindt al plaats op 31 maart. Dit geldt echter voor de eerste groep landen. Hiertoe behoren onder meer Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Japan, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Nederland staat hier dus helaas nog niet tussen. Mocht je de iPhone SE al wel zo snel mogelijk willen hebben, dan kan je eens kijken naar de release in Duitsland. De pre-order in de eerste groep landen begint op 24 maart.

In Nederland zal het toestel medio april 2016 beschikbaar zijn. De pre-order begint officieel op 29 maart in de Benelux, maar het is al wel mogelijk om bij een paar aanbieders een pre-order in te dienen.

iPad Pro 9,7 inch

De iPhone SE is niet het enige wat Apple gisteravond liet zien. Ook kwam het bedrijf met een nieuwe iPad, een 9,7 inch versie van de iPad Pro. Hoewel de iPad Pro (van 12,9 inch) pas een half jaar op de markt is, schijnt er ook genoeg animo te zijn voor een 9,7 inch iPad Pro. De 9,7 inch versie van de iPad wordt bij Apple het meest verkocht.

Als specificaties kan je hetzelfde verwachten als zijn grote broer. Dit is dan bijvoorbeeld de snelle A9X processor en een camera die video’s maakt in 4K. Het scherm heeft een Retina display, wat in dit geval 2048 x 1536 pixels betekent. Hij wordt beschikbaar in de kleuren grijs, zilver, goud en ros├ęgoud (the usual) en in de modellen 32/128/256 GB. Hiervoor betaal je respectievelijk 689, 869 en 1049 euro voor.

Zie hier de video van de 9,7 inch iPad Pro:

Overige aankondigingen

Ook heeft Apple de prijs van de Apple Watch omlaag gebracht naar 369 euro, en zijn er nieuwe bandjes voor de Apple Watch op de markt gebracht. Daarnaast rolt watchOS 2.2 uit naar de Apple Watch.

Ook iOS kan een update verwachten, vanaf nu zal namelijk iOS 9.3 beschikbaar zijn. Verder zullen tvOS 9.2 en OS X El Capitan 10.11.4 ook beschikbaar zijn voor iedereen.