Je zal het je ongetwijfeld wel eens afgevraagd hebben: moet ik nu een iPhone kopen, of zal ik nog even wachten? Nu maakt Apple het voor de iPhone liefhebbers natuurlijk weer wat lastiger met de onlangs aangekondigde iPhone SE. Voorheen kondigde Apple elk jaar op één moment de nieuwe iPhone aan, nu is de iPhone SE daar mooi tussen gekropen. Hierdoor wordt de vraag of je nu een iPhone moet kopen, wel iets lastiger.

iphone-se-iphone-7

Spoiler: Wil je een kleine iPhone hebben, bestel dan nu de iPhone SE. Met het 4 inch scherm toch wel ideaal voor de veeleisende gebruiker die een kleiner scherm wilt. Toch liever een groter scherm van de iPhone 7 of zelfs iPhone 7 Plus, wacht dan tot september. Hoeft niet per se zo te zijn om dan een iPhone 7 te kopen, maar dan zal de iPhone 6s ook goedkoper worden.

Ondertussen is het al weer ruim een half jaar geleden dat Apple de iPhone 6s (Plus) aankondigde. Betekent ook dat we binnen een half jaar al weer de iPhone 7 kunnen verwachten. Daarom zullen veel mensen twijfelen om nu een oudere iPhone te kopen, of om toch nog maar even te wachten op de nieuwe versie. Dat de iPhone SE ook nog komt kijken, is voor sommige wellicht iets moois, maar voor anderen maakt het de keuze weer lastiger. We weten hierdoor al wel wat we kunnen verwachten van de iPhone SE, daarom hier nog maar een opsomming van de iPhone 7.

iPhone 7 in het najaar

Nu Apple een iPhone in de eerste helft van het jaar aangekondigd heeft, zijn sommige benieuwd of Apple ook in de tweede helft van dit jaar een nieuwe iPhone aan zal kondigen. Aangezien we al een aantal geruchten van de iPhone 7 hebben mogen ontvangen (ook al blijven het geruchten), kunnen we gerust stellen dat Apple inderdaad gewoon een nieuwe iPhone in september aan zal kondigen. Dit zullen de iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn. Maar wat heeft die telefoon dan dat het huidige vlaggenschip en de iPhone SE niet hebben?

Allereerst zal je van de iPhone 7 kunnen verwachten dat de behuizing weer anders gemaakt wordt. Zo heeft Apple het immers altijd al gedaan, bij een nieuw nummer voor de iPhone. Nu de 7 aan de beurt is, lijkt het er dus op dat het design aangepast zal worden.

iPhone-7-concept2

De buitenkant is gelukkig niet het enige wat zal veranderen, ook de hardware (en software) krijgt een upgrade. Zo kunnen we de nieuwe generatie processor en coprocessor verwachten, A10 en M10. Wat dat verder inhoudt, is nog onduidelijk. Daarnaast zal het ook mogelijk zijn dat de iPhone 7 Plus meer werkgeheugen tot zijn beschikking krijgt. Verder worden ook weer de camera’s van een upgrade voorzien, waar vooral de gespeculeerde duallens camera van de iPhone 7 Plus indruk moet maken. En als laatste, maar zeker niet minste, komt de iPhone 7 ook met een nieuwe versie van iOS, al zal die ook gewoon voor de andere redelijk nieuwe modellen beschikbaar gemaakt worden.

Hoe dan ook, als we naar de iPhone 7 kijken in vergelijking tot zijn voorgangers en de iPhone SE, dan zullen de specs beter zijn en het design anders.

Of toch maar de iPhone SE?

Wachten en een iPhone 7 kopen klinkt nu misschien wel als een heel goed idee. Echter heeft de iPhone SE natuurlijk ook zo zijn voordelen. Mocht je van een kleiner scherm houden, dan lijkt de iPhone SE natuurlijke erg geschikt voor je. De laatste tijd zie je weinig tot geen kleine smartphones op de markt verschijnen, die net zo krachtig zijn als de ‘grotere’ telefoons. De standaard lijkt tegenwoordig rondom de 5 inch te liggen, en de 4 inch van de SE ligt daar toch wel een stukje vandaan. De standaard schermgrootte lijkt ook alsmaar toe te nemen, waardoor een scherm waarmee iedereen hem met één hand kan bedienen, schaarser wordt. Van Apple wordt niet verwacht dat ze elk jaar een nieuwe iPhone SE op de markt brengen, en dit kan daarom wel een van de laatste goede 4 inch telefoons zijn.

iphone-se-dollar

Dan nog iets: de iPhone SE prijs ligt aanzienlijk lager dan wat we van Apple gewend zijn. In Nederland begon de adviesprijs op 489 euro, waar een nieuw model van Apple vaak rondom de 700 euro kost. Zo betaalde je voor de iPhone 6s bij de introductie een prijs van 749 euro. Datzelfde wordt ook verwacht voor de iPhone 7. Zo bespaar je toch snel wat geld op een telefoon die in feite even snel is als het huidige topmodel van Apple.

Houd rekening met je oortjes/koptelefoon

Misschien ook wel een belangrijk punt wat zal besluiten welke iPhone je koopt. De koptelefoon aansluiting. Deze 3,5 mm jack aansluiting verdwijnt namelijk naar alle waarschijnlijkheid op de iPhone 7. Dit om het toestel nog dunner te maken. Op zich niet zo’n groot probleem, maar het kan wel net dat ene beetje zijn waardoor je toch kiest voor een andere iPhone.

iphone-jack-aansluiting

Dit betekent natuurlijk niet dat je geen aansluiting hebt voor je koptelefoon of oortjes op de iPhone 7. De 3,5 mm aansluiting zou namelijk vervangen worden door een Lightning aansluiting. En daarvoor bestaan ook al speciale koptelefoons. Bovendien kan je ook 3,5mm naar Lighting aansluitingen krijgen.

iPhone SE of iPhone 7 kopen

Zoals vele van deze vergelijking uiteindelijk eindigen, is wat je zelf wilt. Vind je de schermen van tegenwoordig te groot, en wil je graag je iPhone met één hand bedienen: kies dan voor de iPhone SE. Vind je het niet erg om te wachten op een nieuwe iPhone en wil je graag het allernieuwste, koop dan de iPhone 7. Kan je nog wel even wachten om vervolgens een mooie korting te krijgen, wacht dan tot de iPhone 7 aankondiging en bestel een iPhone 6s. Iedereen blij!