De iPhone 7 heeft natuurlijk weer een geweldige camera gekregen van Apple, alleen zou je de cameralens sneller kunnen beschadigen dan we ‘gewend’ waren bij de afgelopen modellen.

Dit is natuurlijk wel raar, zeker als je je bedenkt dat de cameralens beschermd wordt (of werd) door saffierglas. Saffier behoort tot de sterkste materialen ter wereld, waardoor je het niet (behalve met bijvoorbeeld een diamant) kan beschadigen. Omdat je van saffier niet zomaar een beschermlaag kan maken, wordt dit gemend met (al dan niet verhard) glas. Zo ontstaat er uiteindelijk nog steeds een ijzersterke laag. Dit was bij de afgelopen iPhones het geval. Een Youtuber (JerryRigEverything) kwam hier ook achter, en besloot om in een video het materiaal verder te onderzoeken.
Hardheid wordt gemeten met behulp van de hardheidsschaal van Mohs. Dit is een score van 0 tot 10, waarbij 10 het hoogste is. Zo scoort diamant een 10 op de schaal. Saffier zou een 8 moeten scoren, maar het blijkt dat de lens van de iPhone 7 een score van 6 krijgt.

Het saffier zou dus gemend zijn met nog meer andere stoffen, wat hiervoor ook al gedaan werd. Maar bij de iPhone 7 wordt het dus nog net iets meer gedaan, zo lijkt. Saffier is wel aanwezig, maar dus in mindere mate.

In de vergelijking van JerryRigEverything wordt er een Tissot-horloge vergeleken met de iPhone 7 lens. Het horloge beschikt over een zuiver saffierglas, en dat is te zien aan de tests. Zo vind je bij de lens van de iPhone 7 vervuiling van onder andere carbon en silicon.

Hoewel je foto’s echt niet slechter zullen worden met deze lens, moet je misschien wel meer oppassen voor krassen op de camera.